Slår ett slag för Tor Browser. Enkelt uttryckt så kan du surfa anonymt och det är i första hand för dissidenter och regimkritiker i diktaturer – det är nästan omöjligt att spåra ditt besök på olika webbsidor om du använder Tor.

Varför skulle medelsvensson i Sverige använda det då? Det är helt frivilligt förstås och inte alls säkert att något att rekommendera. Men det är bra att känna till.

I vilket fall är det bra att förstå hur väl kartlagd du är. Säkert har du märkt att om du söker efter, säg spik eller en rakapparat eller en ny vinterjacka så får du snart annonser för det du sökt om du loggar in Facebook eller läser aftonbladet.se. Google, Facebook, mfl, mfl har extremt bra koll på varje steg du tar i det virtuella rummet.

Och det har sina fördelar: Företag kan kommunicera med dig på ett sätt som ökar chansen att du får tag i det du behöver (bra för dig) och att de får sälja mer (bra för dem). Både företaget och kunden blir gladare och mer nöjda.

Men… Som privatperson tycker jag att man skall vara medveten om det och själv ta aktiv ställning till hur mycket man vill synas. Full exponering för Google, Apple och alla andra med vissa fördelar. Eller mer eller mindre anonymt.

Tor är primära valet om du vill vara helt eller delvis anonym. Det är ganska häftigt när du besöker en sida med Tor:

Skärmavbild 2016-03-06 kl. 13.17.44

I det här fallet har sökningen som jag gjort gått genom tre servrar på sin väg ut till Internet och sedan genom samma tre servrar tillbaka till mig. Via Frankrike, USA och Rumänien. Om någon försöker spåra mig kommer de att tro att min sökning skedde från Rumänien. Häftigt, minst sagt!

Besökare: 7 unika besök! Upp 600 % från igår. Något verkar ha hänt. Märkligt dock att det är sådan spridning på besökarna. Nederländerna, Norge, Island, Tyskland… Minst sagt oväntat.