Att vara pappa är ett stort ansvar. Precis som det är att vara projektledare.

Både på jobbet och hemma är det alltid flera personer som behöver vända sig till mig, som behöver söka råd, vägledning och till och med tröst. Då gäller det att inte tveka – du måste stå pall. Visst, du är också bara en människa, men ofta behöver du vara redo att axla ansvaret, visa vägen, leda genom svårigheter.

Både barnen och medarbetarna uppskattar det förstås, men de kan ibland ha lite svårt att visa det. Men då gäller det bara att ha förtröstan i dig själv, att veta att det du gör är det rätta.

”Tappa aldrig siktet på vem Du är. Var alltid Dig själv.”, brukar jag säga till andra och försöker visa dem hur jag gör för att vara sådan. Bara för att alla andra tar en kopp kaffe till förmiddagsfikat behöver inte jag göra det. Just idag behöver JAG en kopp thé. Då gäller det att inte tappa fokuset. Att komma ihåg att varje gång fråga mig själv: ”Vem är JAG? Vad behöver JAG?” och inte förledas att gå i flocken och dricka kaffe bara för att alla dricka kaffe.

Precis sådan fingertoppskänsla eller intuition för vem man är behövs i dagens samhälle. Som när senaste iPaden kom. Jag är en ”early adopter”, en person som går i bräschen och anammar ny teknik, men just denna gång var det som en inre röst sa till mig: ”Cooldad, hold your horses. Avvakta lite.” Och några dagar senare kom det en recall för ett felinstallerat grafikchip. Det är precis den sortens intuition som gjorde att vissa grottmänniskor överlevde bättre för att de bara visste vilken av stigarna det fanns en varg på och vilken det fanns en hjort på.

Vad jag menar är att alla har detta i sig. Vi har alla samma starka intuition för rätt val – både när det gällde val av stig på stenåldern och när det gäller val av iPad – men man måste låta sig komma i kontakt med den sidan av sig. Släppa fram sina primala inuitioner.

Release your inner beast and select the right iPad!