Städdag idag och ja, vi har en robotdammsugare. Flera faktiskt. Det är en lysande briljant idé, men de fungerar ju faktiskt inte så toppenbra alltid. De fastnar på trösklar, kommer inte in i hörnen, fastnar mellan stolar, etc, etc. Vår senaste har typ hundra sensorer och spröt så att den kommer in i hören och så att den inte skall köra fast. Och så har den egen GPS med centimeter-precision och pejlar mot alla wifi i grannskapet för att kunna navigera exakt. Men nog tusan räcker det med att ungarna eller L flyttat någon av stolarna bara några millimeter från markeringarna jag gjort i golvet så har lilla Robba kört fast när vi kommer hem.

Lösningen? Simplify!

Jättemånga första uppfinningar har varit mycket mer komplicerade när de kom först. Se på den första stridsvagnarna med massor personer i besättningen. Eller de första ”smarta” mobilerna med pekpinnar och QWERTY-tangentbord. Alltså jag kommer fortfarande ihåg när jag höll en iPhone i handen. Två knappar. Jag säger bara det. Två knappar… Jag tror aldrig att jag känt en så stark samhörighet med naturen och universum och allting. Det var verkligen en nära-gud-upplevelse.

Så har förenklar man en robotdammsugare?
Jag frågar bara om du har barn som spelar tennis och märkt vad som samlar damm därhemma?

Exakt! Tennisbollar under soffan är fenomenala på att samla upp damm!

Lösningen är alltså en tennisboll med en liten gyromotor eller något i som gör att den rullar runt hela dagen och samlar damm. På kvällen borsta du bara av den i skräpet. Kan inte fastna någonstans. Så liten att den kommer åt överallt.

Enkelt. Smart. Effektivt.

Sådan är Cooldad 🙂